Groepenkast

In de kelder is de groepenkast gemonteerd. Meestal een prima en uitgebreide installatie.

Er kunnen enkele redenen zijn de groepenkast te vervangen door een nieuw/modern exemplaar:
– Bij een defect aan de huidige groepenkast zijn de onderdelen niet meer verkrijgbaar
– Indien je voor de veiligheid een aardlekschakelaar wilt laten aanbrengen.

Enkele overwegingen bij het (laten) aanbrengen van een nieuwe groepenkast:

Het verdient aanbeveling om de gewone verlichtings en wandcontactdoos groepen over ten minste 2 aardlekschakelaars te verdelen. Wanneer de kelderverlichting en de verlichting in de hal beneden op verschillende aardlekschakelaars zitten heb je altijd verlichting om in de kelder te kijken waar het probleem zit. Dat zelfde geldt voor de verlichtingsgroepen op de 1e etage en zolder verdieping, dan zit je nooit helemaal in het donker.

De grootverbruikers zoals elektrische oven, eventueel electrische kookplaten, vaatwasmachine, wasmachine, droger enz. krijgen ieder een eigen groep. Ze worden verdeeld over de 3 fasen. De installateur kan hierbij adviseren.

Wie toe is aan uitbreiding van wandcontactdozen moet weten dat randaarde tegenwoordig overal verplicht is. Dit is ingevoerd omdat steeds meer electrische apparaten (bijv. computers) in huis gebruikt worden die randaarde stekers hebben i.v.m. de veiligheid. Bij groepen waar nog geen geel/groene aarddraad aanwezig is moet die vanaf de meterkast bij getrokken worden.

De installateur kan meten of de aardelektrode bij de meterkast laag-ohmig genoeg is. Eventueel wordt een nieuwe electrode aangebracht. Meestal in de put bij de watermeter.

Bij een van de leden is eind 2006 door de Fa. Sanitron de groepenkast vervangen.
(Update: Sanitron doet dit niet meer, alternatieven vind u op de pagina Leveranciers.)
Er is een 3-fasen kast gemonteerd met 3 clusters en elk 4 groepen. Elk cluster heeft een aardlekschakelaar.
Afhankelijk van de samenstelling kost zoiets ca. 500-700 Euro voor het materiaal en ca 1300-1500 Euro inclusief arbeidsloon.

De groepenkast, oude situatie: De nieuwe groepenkast:

Een ander voorbeeld met wat meer ruimte:
Aardlekschakelaars (4x), 13 groepen, 3-fase fornuisgroep, tijdschakelaar voor de buitenlamp en een beltrafo. Materiaalkosten in dit geval ca. 950-1100 Euro. Info: Toon van Luijk, Tel: 040 244 1423

 

De groepenkast, oude situatie: De werkzaamheden halverwege:

De nieuwe groepenkast::

Reacties en suggesties svp richten aan de Commissie Onderhoud.